IJsbereiding

Peter en Lian

BNDESTEM

 

 

‘Ons ijs is geen seizoensproduct’

Bedrijven, groot en klein, zorgen met hun productieproces en werkgelegenheid voor de economische basis van onze samenleving.

In deze rubriek portretteren we bedrijven die in onze regio actief zijn. Vandaag is dat Ambachtelijke IJsboerderij Dilven in Made.
Naam: Ambachtelijke ijsboerderij Dilven Plaats: Made
Oprichting: 1998 Werkgelegenheid: 2 personen Een winkeltje aan huis hebben Peter (41) en Lian (37) Dilven niet en dat betekent dat het ambachtelijke ijs dat zij bereiden, veelal aan de neus van particulieren voorbijgaat.

“Een heel bewuste keuze”, legt Lian uit. “Toen we de ijsmachine net hadden, hebben we wel een tijdje op zaterdagochtend ijs aan huis verkocht, maar iedereen wil een andere smaak en de hoeveelheden zijn dan zo klein, dat dat voor ons niet werkte.”

Dus heeft het stel uit Made zich toegelegd op het leveren van ijs aan restaurants in de wijde omtrek. “Het vergt veel tijd en energie om de contacten warm te houden. Dat is natuurlijk heel belangrijk, want we hebben er niets aan als het ijs in onze vriescel blijft staan”, aldus Peter. “Korte lijntjes zijn voor mij belangrijk. Ik breng het ijs daarom zelf weg, zodat ik rechtstreeks contact heb met de koks. Mochten zij vragen hebben over de kwaliteit van ons ijs of een verzoek hebben voor een nieuwe smaak, dan kan ik daar direct op reageren.”

Volgens het Madese echtpaar is alles mogelijk qua smaak. Lian: “Van paling- tot knoflookijs, we krijgen soms de meest aparte verzoeken. Dergelijke smaken zijn dan onderdeel van een bepaald gerecht dat een kok wil maken. Maar we maken natuurlijk ook vanille-ijs en ijs met allerlei vruchtensmaken.”

Bijzonder aan het roomijs dat Peter en Lian Dilven maken, is dat de melk die wordt gebruikt van de eigen koeien komt. “We hebben zo’n 45 melkkoeien staan en slechts een klein deel van alle melk gebruiken we voor het maken van ons ijs. De rest gaat naar de fabriek om er kaas van te maken. Per liter roomijs gebruiken we een halve liter melk. We produceren ook sorbetijs, maar daar zit geen melk in. Dat bestaat voornamelijk uit water en suiker.”

Per week wordt op de ambachtelijke ijsboerderij in Made zo’n 120 liter sorbetijs van diverse smaken, 180 liter roomijs van diverse smaken, 120 liter vanille-ijs op basis van vanillestokjes en 120 liter vanille-ijs op basis van vanillepasta bereid. Op verzoek worden er ook ijsgebakjes, ijstaarten en ijsstaven gemaakt.

Lian: “De hoeveelheden variĆ«ren wel iets, maar ons ijs is geen seizoensproduct. In restaurants wordt het hele jaar door ijs gebruikt en dat is heel gunstig voor ons.”

Peter Dilven tapt frambozenijs uit een van de machines in de ambachtelijke ijsboerderij. Naast hem zijn vrouw Lian.foto Johan Wouters/het fotoburo

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.